Jagody goji - wartości odżywcze
W dzisiejszych czasach organizm ludzki narażony jest na działanie sporej dawki stresu oraz wielu szkodliwych czynników zewnętrznych, w tym chemizację żywności. To z kolei sprzyja rozwojowi wielu schorzeń i spożywaniu niepełnowartościowych produktów. Jagody goi są cenną rośliną, o barwie pomarańczowo-czerwonej oraz słodko-cierpkim smaku, pochodzącą z Azji, głównie z Chin, Japonii, Mongolii Tajwanu oraz Korei. To bogate źródło wielu składników odżywczych, pierwiastków i witamin do których zalicza się m.in.:
- witamina A,
- witaminy z grupy B,
- witamina E,
- żelazo,
- selen,
- błonnik,
- białko,
- cynk,
- potas,
- wapń.
Jagody goji - działanie
Jagody goji są bogatym źródłem antyoksydantów (naturalnych przeciwutleniaczy), które posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników tlenowych. Zaburzona równowaga pomiędzy wytwarzaniem, a neutralizacją wolnych rodników przyczynia się do powstawania stresu oksydacyjnego, co z kolei może prowadzić do osłabienia pracy układu odpornościowego i rozwoju różnych schorzeń, m.in.: cukrzycy, miażdżycy, chorób serca. Zadaniem antyoksydantów jest także redukowanie uszkodzeń DNA komórek, a co za tym idzie, hamowanie ich przedwczesnego starzenia.
Jagody goji - właściwości lecznicze
Właściwości lecznicze jagód goji wynikają przede wszystkim z dużej zawartości wspomnianych wcześniej antyoksydantów, flawonoidów oraz luteiny. Oprócz tego są one źródłem kompleksów polisacharydowych, w których zawarte jest 18 aminokwasów, kwas galakturonowy oraz ramnoza, arabinoza, ksyloza, mannoza i glukoza. Czy jagody goji są zdrowe? Zdecydowanie tak, ponieważ owoce kolcowoju czyli właśnie jagody goji, posiadają wiele właściwości prozdrowotnych i wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wysoka zawartość witamin i minerałów wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego oraz układu krążenia. Na co pomagają jagody goji?
- opóźniają proces starzenia się komórek i wspomagają ich regenerację,
- hamują proces rozwoju stanów zapalnych,
- korzystnie wpływają na pracę i zdrowie jelit oraz ze względu na zawartość błonnika ułatwiają procesy trawienne,
- redukują poziom cukru w organizmie - wynika to z korzystnego działania związków polisacharydowych szczególnie bioaktywnego kompleksu polisacharydowego LBP, który zwiększa wychwytywanie glukozy w tkankach obwodowych,
- działają przeciwnowotworowo,
- korzystnie wpływają na pracę układu sercowo – naczyniowego,
- obniżają poziom "złego cholesterolu" LDL, a co za tym idzie zapobiegają rozwojowi miażdżycy,
- wspierają pracę układu odpornościowego ze względu na wysoką zawartość witaminy C,
- wspomagają zachowanie prawidłowej masy ciała.
Jagody goji na odchudzanie
Owoce kolcowoju pospolitego działają antyoksydacyjnie, co ma istotny wpływ na profilaktykę wielu schorzeń oraz na przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie człowieka. Ponadto dieta z jagodami goji pomaga w redukcji poziomu glukozy we krwi. Zawartość błonnika w jagodach ułatwia trawnie, przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie, wspomaga proces odchudzania. Aktywność hipoglikemiczna owoców sprzyja zatem utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz zachowaniu dobrej kondycji organizmu.
Jagody goji - zastosowanie
Jagody goji są źródłem wielu witamin, dlatego wykorzystuje się je przede wszystkim jako element uzupełaniający dietę w składniki odżywcze. Jak spożywać jagody goji? Można dodawać je do płatków śniadaniowych, owsianki, jogurtów naturalnych lub jeść je samodzielnie - podobnie jak zwykłe jagody lub rodzynki - w postaci zdrowej przekąski między posiłkami. Często możemy je spotkać jako dodatek do produktów fit, które są źródłem energii oraz witamin i składników odżywczych, np.:
- batonów proteinowych,
- batonów mussli,
- przekąsek fit.
Jagody goji wspomagają odchudzanie, działają antyoksydacyjnie oraz przeciwnowotworowo i przeciwutleniająco. Z tego względu pomagają nie tylko w zachowaniu zdrowia, ale również dobrego samopoczucia i kondycji fizycznej. Bogactwo minerałów znajdujących się w jagodach goji pozwala uzupełnić dietę w najpotrzebniejsze składniki odżywcze, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.