Batony również dla wegan i wegetarian

zdrowie, weganizm, batony, proteinowe

Choć batony proteinowe są przysmakami pozbawionymi mięsa, to znacząca część z nich składa się z licznych produktów pochodzenia zwierzęcego. Czy istnieje jakaś inna, zrównoważona fit-alternatywa na batoniki proteinowe, pozwalająca na ich spożywanie zarówno przez wegan, wegetarian, jak osoby z innymi preferencjami kulinarnymi? Okazuje się, że tak: na rynku możemy spotkać wegańskie batony proteinowe, które posiadają prosty skład z krótką listą składników.

Batony również dla wegan i wegetarian

Produkty pochodzenia zwierzęcego w słodko-słonych batonikach

Wśród najczęstszych dodatków do batonów można wymienić m.in. sproszkowaną laktozę, mleko odtłuszczone, serwatkę w proszku, tłuszcz mleczny czy białka jajeczne. Do ich produkcji wykorzystuje się także izolaty białkowe, wytwarzane w zakładach produkcyjnych z mleka krowiego. Niektóre przysmaki posiadają także polewy wykonane w części z produktów mlecznych. To jednak nie wszystko. Produkty spożywcze bywają barwione sproszkowanymi substancjami pochodzenia zwierzęcego, a część składników może przyjmować enigmatyczną nazwę.

Przykład? Jeśli na opakowaniu produktu znajdziemy informację, że w jego składzie znajduje się niewiele mówiący "tłuszcz cukierniczy", to możemy być pewni, że... jest to mieszanka lipidów uzyskiwana także ze składników zwierzęcych, takich jak smalec. Praktycznie każdy baton dostępny w sklepach spożywczych, dyskontach czy marketach ma w swoim składzie przynajmniej "cząstkę" składnika, który nie jest przyjazny osobom rezygnującym ze spożywania produktów pochodzących od zwierząt. Obecność elementów odzwierzęcych eliminuje taki produkt z możliwości spożycia go przez osoby na diecie wegańskiej. Czy są jakieś alternatywy?

Batony wegańskie z wysoką zawartością białka - dla kogo?

W opinii wielu osób przekąski proteinowe muszą składać się z odzwierzęcych składników, gdyż to właśnie białko zawarte w nabiale może najlepiej wypełnić zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. W pewnym sensie to prawda: batony proteinowe z białkiem odzwierzęcym posiadają duże nasycenie tym składnikiem, wobec czego są sprzymierzeńcem osób dbających o swoją sylwetkę. Wysoka podaż białka w diecie przydaje się osobom intensywnie trenującym - proteiny pomagają budować masę mięśniową, są także efektywnym elementem żywieniowym, dzięki któremu czujemy się syci.

Ogólnie rzecz biorąc batony z dużą zawartością protein są przydatne dla osób ćwiczących. O ile, rzecz jasna, w ich składzie nie znajdziemy zbyt wielu cukrów, sztucznych dodatków czy węglowodanowych wypełniaczy. Co jednak z osobami, które prowadzą zdrowy tryb życia, nie unikają sportu, ale z różnych przyczyn nie chcą sięgać po niewegańskie produkty? Jak się okazuje, producenci przysmaków coraz częściej zauważają potrzeby takich osób, przygotowując wege-ofertę przekąsek, które znakomicie sprawdzą się dla wszystkich - bez względu na preferencje w jadłospisie.

Wegańskie batoniki zbożowe - alternatywa dla tradycyjnych batonów

Wegańskie batoniki są zazwyczaj znacznie zdrowsze, niż bardzo słodkie produkty, które posiadają wyjątkowo długą listę składników, w tym także pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie batony proteinowe nie muszą być spożywane wyłącznie przez osoby które zrezygnowały z produktów odzwierzęcych. Wręcz przeciwnie! Stanowią także znakomitą, zdrową przekąskę dla "mięsożerców", wegetarian, a także osób nie uprawiających czynnie sportu.

Batoniki wege, takie jak baton daktylowy 100 kcal od FreeYu, charakteryzują się prostym składem, bez dodatkowych ulepszaczy i boosterów smakowych. Co znajduje się w ich składzie? W zależności od rodzaju batonika będzie to: pasta daktylowa, orzechy, sezam, kakao, owoce, kawa oraz amarantus. Batony wege posiadają zatem zdrowy i nieskomplikowany skład, dostarczający do organizmu wszystkich potrzebnych składników odżywczych - z proteinami włącznie.