Zielona herbata - właściwości zdrowotne i jej zastosowanie w diecie

zdrowie, zielona herbata

Zielona herbata jest nieco mniej popularna niż jej czarny odpowiednik. Mimo wszystko można ją znaleźć na sklepowych półkach w niemalże każdym markecie. Ceniona jest zarówno ze względu na smak, jak i właściwości zdrowotne. Na co jest dobra zielona herbata i kiedy warto ją spożywać?

Zielona herbata - właściwości zdrowotne i jej zastosowanie w diecie

Zalety picia zielonej herbaty

Główną zaletą picia zielonej herbaty jest funkcja relaksacyjna. Przy filiżance gorącego napoju można odpocząć po ciężkim dniu, porozmawiać z koleżanką czy spotkać się ze znajomymi. Jej charakterystyczny, lekko cierpki smak doskonale komponuje się ze słodkimi przekąskami. Poza tym zielonej herbacie przypisuje się także działanie antydepresyjne. Nie zastąpi ona leczenia farmakologicznego ani nie rozwiąże problemów, jednak może stać się świetnym wsparciem w procesie terapii. Tego napoju używają także osoby o zakwaszonym organizmie. Zielona herbata pozwala odzyskać równowagę zasadową, co między innymi chroni przed infekcjami wirusowymi. Aby jednak zauważyć pierwsze efekty picia zielonej herbaty, należy spożywać ją regularnie.

Właściwości zielonej herbaty

Właściwości zielonej herbaty są dobrze znane i zostały potwierdzone w badaniach. Dzięki regularnemu piciu naparu można poprawić wygląd skóry, zredukować zmiany trądzikowe oraz spowolnić procesy starzeniowe. Stosuje się ją także w trakcie odchudzania. Choć nie zastąpi treningów i diety to przyśpiesza metabolizm oraz zapobiega powstawaniu cellulitu, dlatego warto sięgnąć chociażby po jedną filiżankę dziennie. Ponadto herbata pozytywne działa ja jamę ustną. Jest szczególnie polecana osobom zmagającym się z chorobami dziąseł oraz paradontozą.

Działanie zielonej herbaty wspomaga także organizm od środka. Stymuluje układ krążenia, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zatorów oraz zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy. Poprawia także metabolizm wątroby. Zielonej herbacie przypisuje się również właściwości antynowotworowe. Dzięki przeciwutleniaczom, które znajdują się w jej liściach, zapobiega powstawaniu niekorzystnych zmian. Ponadto picie jednej filiżanki dziennie może poprawić pamięć, a w konsekwencji spowolnić rozwój demencji.

Co zawiera zielona herbata?

Właściwości zielonej herbaty nie biorą się znikąd. Jej działanie wynika z pierwiastków i związków chemicznych, które się w niej znajdują. Są to m.in.:

  • witaminy - zielona herbata zawiera witaminę C ułatwiającą przyswajanie żelaza, witaminę B wspierającą układ nerwowy, witaminę E będącą silnym przeciwutleniaczem oraz witaminę K niezbędną do prawidłowego krzepnięcia krwi;
  • aminokwasy - są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu; odpowiadają m.in. za budowę białek oraz syntezę hormonów;
  • garbniki - ceni się je przede wszystkim za działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne; wzmacniają układ odpornościowy;
  • mikroelementy - zielona herbata zawiera m.in. cynk odpowiadający za silne włosy, skórę oraz paznokcie, potas regulujący pracę układu nerwowego, miedź wspierającą działanie serca i układu krążeniowego, a także wapń, który utrzymuje kości w dobrej kondycji;
  • związki polifenolowe - odpowiadają one za utrzymanie prawidłowego ciśnienia, pracę serca oraz uszczelnienie naczyń krwionośnych;
  • katechiny - działają one przeciwzapalnie oraz usuwają metale ciężkie z organizmu.

Zielona herbata - nie tylko w płynnej formie

Powyższe właściwości pokazują, jak wartościowe dla organizmu człowieka może być picie zielonej herbaty. Efekty pojawią się jednak tylko przy regularnym spożywaniu naparu. Warto jednak podkreślić, że zieloną herbatę można przyjmować także w formie stałej. Mowa przykładowo o karmelkach ziołowych Naturales dodatkowo wzmocnionych witaminą C. Zawierają one także dziką różę, imbir, miód, limonkę czy czarny bez, dzięki czemu dostarczają dodatkowych cennych składników.