Czym jest dzika róża?

zdrowie, dzika róża

Dzika róża to roślina potocznie znana jako "psia róża", czy też "szypszyna". Pochodzi z rodziny roślin różowatych występująca w obszarach klimatu umiarkowanego oraz ciepłej części półkuli północnej. W Polsce dzika róża jest rośliną dość pospolitą. Możemy ją spotkać w wielu zakrzewionych miejscach, ale także w ogrodach, w których jest wykorzystywana np. w formie żywopłotu. Roślina ta występuje zarówno w postaci krzewu, jak i długiego nawet na kilkanaście metrów pnącza. Jej gałęzie porastają ostre, czepne kolce, pojedyncze kwiaty lub całe kwiatostany, które po przekwitnieniu przekształcają się w czerwone owoce, które są najcenniejszym skarbem całej rośliny.

Czym jest dzika róża?

Owoce dzikiej róży

Owoce dzikiej róży można określić mianem prawdziwej bomby witaminowej. Owoce zawierają dziesięciokrotnie większą ilość witaminy C, niż czarna porzeczka, która uważana jest za największe źródła tej witaminy. W owocach dzikiej róży znajdziemy również inne witaminy takie jak:

  • witamina A,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina E,
  • witamina K,

oraz liczne grupy związków:

  • flawonoidów,
  • garbników,
  • kwasów organicznych,
  • karotenoidów,
  • pektyn.

Dzika róża - właściwości lecznicze

Najpowszechniejszym leczniczym zastosowaniem dzikiej róży jest uzupełnianie niedoborów witamin w organizmie. Owoce dzikiej róży stosowane są jako pomocniczy suplement w walce z przeziębieniem, jako środek wzmacniający odporność, suplement regulujący funkcje w organizmie. Owoce dzikiej róży mają także korzystny wpływ na stan układu nerwowego. Często wykorzystywane są również w okresie rekonwalescencji, podwyższonego stresu, czy przemęczenia, szczególnie wśród osób starszych. Owoce dzikiej róży mogą stosować kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią, gdyż owoce te nie zawierają, żadnych substancji szkodliwych dla ciąży oraz pokarmu matki. Połączenie dużych ilości witaminy C oraz związków fenylowych sprawdza się również jako substancja antynowotworowa, przeciwbakteryjna, przeciwzapalna oraz poprawiająca trawienie.

Nasiona dzikiej róży

Często można usłyszeć, jakoby nasiona dzikiej róży miały być wyjątkowo trujące. Nie jest to prawdą, jednak jak w wielu mitach, tutaj też znajdziemy ziarnko prawdy. Otóż nasiona dzikiej róży zawierają toksyczne związki cyjanogenne. Są one źródłem wysoce groźnej toksyny, jaką jest cyjanowodór, który może spowodować wymioty, zawroty głowy, spadki ciśnienia krwi oraz drgawki. Jednak zawartość związków cyjanogennych w nasionach dzikiej róży jest na tyle znikoma, iż nie znajdziemy wśród opinii ekspertów żadnych informacji mówiących o ich szkodliwości. Dla porównania podobne ilości związków cyjanogennych znajdziemy w pestkach jabłek, moreli, migdałów, brzoskwiń czy gruszek. Głównym zastosowaniem nasion dzikiej róży jest wykorzystywanie ich do tłoczenia olejków kosmetycznych.

Olejek z dzikiej róży - właściwości

Olejek z dzikiej róży jest coraz częściej stosowany w pielęgnacji skóry twarzy oraz ciała. Stosowanie tego olejku wygładza już istniejące zmarszczki oraz wytwarza swego rodzaju blokadę przed powstawaniem nowych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C komórki szybciej się odbudowują, a produkcja kolagenu zostaje wzmocniona. Dzięki dużej ilości antyoksydantów stosowanie olejku z dzikiej róży może okazać się dobrym sposobem na spowalnianie procesu starzenia. Stosowanie olejku z tej rośliny zabezpiecza skórę przed utratą wody. Cechuje się on również właściwościami przeciwzapalnymi oraz kojącymi.

Sok z dzikiej róży - właściwości

Sok z dzikiej róży powstaje z jej owoców zbieranych wczesną jesienią, w okresie, gdy są one w pełni dojrzałe, a ich kolor staje się krwisto czerwony. Bogaty skład oraz duże stężenie witamin w soku z dzikiej róży ma działanie prozdrowotne takie jak:

  • zwiększenie odporności,
  • zmniejszenie uczucia zmęczenia,
  • przeciwdziałanie anemii,
  • poprawienie stanu skóry,
  • wspomaganie trawienia,
  • poprawienie pracy stawów.

Dzika róża - Witamina C

Dzika róża jest jedną z roślin najbogatszych w witaminę C. Pod tym względem przebija wiele cytrusów, czy wspomnianą już czarną porzeczkę. Witamina C zawarta w dzikiej róży jest niezbędnym elementem poprawy odporności oraz walki z patogenami. Suplementacja produktów na bazie dzikiej róży jest zatem bardzo korzystna dla organizmu. Owoce dzikiej róży można spożywać nieprzetworzone, jak i po obróbce termicznej, jednak na rynku dostępnych jest wiele produktów, których skład oparty jest na ich bazie. Spożywanie tego typu produktów jest dla nas znacznie atrakcyjniejsze. Idealnym przykładem produktu tego typu są karmelki ziołowe karmelki ziołowe o smaku dzikiej róży. Ta atrakcyjna forma suplementacji witamin, jakie oferują nam owoce dzikiej róży sprawia, że znacznie chętniej sięgamy po taki produkt, oraz dostarczamy do organizmu wszystkie niezbędne witaminy, poprawiając tym samym stan naszego zdrowia.

Dzika róża - zastosowanie

Dzika róża znajduje zastosowanie w produkcji słodyczy, lekarstw, czy kosmetyków. Jednak jej głównym atutem jest bogactwo w witaminy. Spożywanie słodyczy, czy soku na bazie dzikiej róży powinno więc wejść w nawyk u każdego!

Na co pomaga dzika róża?

Stosowanie produktów na bazie dzikiej róży powoduje wiele pozytywnych efektów zdrowotnych wymienionych we wcześniejszych fragmentach tego artykułu. Najważniejsze z nich to:

  • poprawienie odporności,
  • przeciwdziałanie oraz łagodzenie stanów zapalnych,
  • wspomaganie rekonwalescencji,
  • wspomaganie trawienia,
  • poprawa stanu układu nerwowego,
  • zapobieganie starzeniu się skóry twarzy oraz ciała,
  • zapobieganie anemii,
  • zapobieganie powstawaniu nowotworów,
  • poprawa pracy stawów.

Podsumowując dzika róża to prawdziwa bomba witaminowa, oferowana po przetworzeniu w wielu atrakcyjnych formach. Jej suplementacja to istne zdrowotne SPA dla naszego organizmu. Zdecydowanie każdy powinien regularnie suplementować dietę w produkty oparte o tą wspaniałą roślinę, zarówno ze względów zdrowotnych, jak i smakowych.