Quinoa- skarbnica zdrowia w ziarenku

komosa-ryzowa, quinoa, zdrowie

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to małe niepozorne ziarenka o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Obecnie quinoa zyskuje na popularności, chociaż była już uprawiana ponad 5 tysięcy lat temu w Ameryce Południowej. Co zatem sprawia, że jest tak wyjątkowa i szturmem podbija serca fanów zdrowego stylu życia? Przekonajmy się!

Quinoa- skarbnica zdrowia w ziarenku

Quinoa - z czym się to je?

Komosa ryżowa (inaczej ryż peruwiański) zaliczana jest do kategorii pseudozbóż- określenie odnosi się do roślin, wytwarzających nasiona, ale niemieszczących się w pełni w klasyfikacji zbóż. Jej właściwości doceniono już wiele tysięcy lat temu- nie bez powodu nazywana jest "złotem Inków" czy "matką zbóż". Do najpopularniejszych odmian komosy należą: biała (która pęcznieje podczas gotowania) oraz czarna i czerwona- które z kolei pozostają twarde i chrupkie po ugotowaniu. Komosę gotujemy z wodą w proporcji 1:2 przez około 15 minut.

Komosa ryżowa - właściwości odżywcze

Komosa ryżowa skład posiada naprawdę imponujący. Ze względu na bogactwo minerałów, witamin i składników odżywczych, quinoa określana jest mianem "superfoods". Jest doskonałym źródłem błonnika, dającego uczucie sytości na długo i pełnowartościowego białka, dlatego obowiązkowo powinna znaleźć się w diecie wegetarian i wegan. Sprawdzi się również w przypadku diety dla diabetyków ponieważ quinoa indeks glikemiczny ma naprawdę nieduży, to około 35 (w skali liczonej do 100 gdzie produkty z wartością do 55 traktuje się jako te z niskim IG). Quinoa jest bogactwem witaminy E (wykazującej właściwości antyoksydacyjne), C, D oraz witamin z grupy B (wpływających korzystanie na układ nerwowy i krwionośny), dodatkowo stanowi źródło wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, fosforu, selenu. Quinoa odznacza się również wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego (należącego do kwasów tłuszczowych omega-6) i linolenowego (należącego do kwasów typu omega-3). W składzie komosy ryżowej znajdziemy również przeciwutleniacze (flawonoidy), które przeciwdziałają stanom zapalnym i alergiom. A jak wygląda kwestia kalorii komosy ryżowej? W 100 g ugotowanej komosy znajdziemy około 120 kalorii i 21 g węglowodanów.

Quinoa - właściwości zdrowotne

Czy komosa ryżowa jest zdrowa? Jak najbardziej! Quinoa odznacza się wieloma zdrowotnym właściwościami. Jest odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu i alergików. Stanowi źródło białka dla wegan i wegetarian. Przypisuje jej się także właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe. Spożywanie quinoy wpływa korzystnie na zmniejszenie poziomu szkodliwego cholesterolu, a tym samym na redukcję ryzyka miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia. Stanowi również idealne uzupełnienie diety osób z nietolerancją nabiału, dzięki wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego wapnia. Komosa może opóźniać procesy starzenia się organizmu, a ze względu na występujące w składzie saponiny, wpływa na wzmocnienie odporności. Quinoa będzie też doskonałym składnikiem diety redukcyjnej. Dodatkowo, warto wspomnieć, że quinoa nie uczula - może jeść ją każdy, także dzieci.

Garść pomysłów na komosę ryżową

Quinoa ma charakterystyczny orzechowy, delikatnie słodkawy smak, więc pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i na słono. Jest doceniana w kuchniach na całym świecie. Komosa może stanowić dodatek do posiłku, zastępując ziemniaki, kaszę czy ryż. Zmielona na mąkę sprawdzi się w ciastach i naleśnikach. Jest świetnym dodatkiem do sałatek i makaronów - smakuje dobrze na ciepło i na zimno, więc taki posiłek, z komosą ryżową w roli głównej, jak najbardziej można zabrać do pracy czy na uczelnię. Komosa ugotowana na mleku i podana z owocami, znakomicie sprawdzi się jako pyszne zastępstwo tradycyjnej owsianki. Będzie idealna na śniadanie, zapewniając uczucie sytości na długo. Quinoa smakuje również wyśmienicie jako słona przekąska, która będzie zdrową alternatywą dla tuczących chipsów i krakersów, co może być szczególnie ważne dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Może być także bazą wegetariańskich burgerów i potraw.

Jak widać, quinoa to bogactwo składników odżywczych i minerałów. Powinna znaleźć się w każdej kuchni. Stanowi idealne i zdrowe urozmaicenie diety. Warto ją wypróbować i przekonać się samemu o jej zaletach.