Słone przekąski i ich zastosowanie w diecie

słone przekąski, quinoa, komosa ryżowa, zdrowie

Słone przekąski mają wyjątkowo złą sławę. Niełatwo jest odczarować ich mit, gdyż przez długie lata były kojarzone z czymś jednoznacznie niepożądanym w diecie. Temat ekspresowych przekąsek bogatych w sól, tłuszcze i cukry jest poruszany w przekazach medialnych jako coś absolutnie złego, przyczyniającego się do powstawania wielu problemów zdrowotnych. Warto jednak pamiętać, że słone przekąski mogą być niekorzystne ze względu na ich skład, a nie dlatego, że są "słone", czy nazywają się "przekąskami". Czy istnieją zatem dobre słone przekąski, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu? Okazuje się, że jak najbardziej.

Słone przekąski i ich zastosowanie w diecie

Zdrowe, smaczne przekąski z solą - jak to możliwe?

Nieodłącznym elementem słonych przekąsek jest chlorek sodu, czyli popularna sól. Stanowi ona składnik wielu produktów, którym nadaje odpowiedni smak i podkreśla wyrazistość potraw. Oprócz cech przyprawy, sól posiada także właściwości konserwujące i zapobiegające namnażaniu się patogenów. Sól jest nieodłącznym składnikiem diety, bez którego zachwiana zostałaby gospodarka elektrolitowa organizmu. Jej podaż jest szczególnie ważny dla osób aktywnych, czynnie uprawiających sport. Podczas wysiłku fizycznego pocimy się, wydalając przez skórę pot i wyjaławiając swój organizm z elektrolitów. Sól, sama w sobie, nie jest ani zdrowa, ani niezdrowa. Zgodnie z średniowieczną maksymą Paracelusa to dawka czyni truciznę, a nie samo oddziaływanie substancji. Zbyt duża podaż soli w diecie może przyczyniać się do powstawania wielu problemów zdrowotnych, w szczególności związanych z nieprawidłowościami w pracy układu sercowo-naczyniowego. Chlorek sodu zatrzymuje wodę w organizmie, potęgując uczucie obrzmienia, przeciążając nerki i zwiększając drażliwość połączeń nerwowych.

Zasadne w takich okolicznościach wydaje się pytanie: czy zdrowe przekąski na diecie nie powinny mieć w sobie choć odrobiny soli? To zależy w jakich ilościach przyjmujemy sól i czy stanowi ona składnik każdej potrawy podczas dnia. Jeśli uzmysłowimy sobie, jak łatwo można ograniczyć ilość chlorku sodu w diecie, to otworzymy sobie furtkę do przyjmowania substancji także w innej formie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podczas zdrowej diety wyrzucić z jadłospisu mocno przetworzoną żywność, która jest wręcz przesiąknięta solą. W zamian, np. po treningu, możemy skonsumować fit-baton czy samodzielnie wytworzone przekąski, które nie obciążą naszego organizmu serwując podwyższoną dawkę tego składnika. Zgodnie z zaleceniami WHO dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej, niż 5 gramów soli dziennie. To niedużo biorąc pod uwagę, że ta wartość jest odzwierciedleniem tylko jednej małej łyżeczki.

Jak zatem nie rezygnować ze smaku słonych przekąsek, ale znacząco poprawić ich charakterystykę? Dietetyczne przekąski mogą być wykonane także domowymi sposobami. Pomysł na zdrowe przekąski to smaczne i słone frytki z batatów, które przygotowujemy w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Po upieczeniu frytki delikatnie przyprawiamy solą himalajską i tak zyskujemy zdrową, beztłuszczową słoną przekąskę. W ten sposób możemy przygotować także paski z marchwi, buraka czy chipsy z jabłek. Bez wykorzystania oleju palmowego, wzmacniaczy smaku i chemicznych aromatów pobijających percepcję smakową.

Słone przekąski na szybko - dlaczego niektóre są niezdrowe?

Ilość soli w diecie powinna być ściśle regulowana. Oznacza to, że jeśli pilnujemy odpowiednich wartości składników odżywczych, takich jak tłuszcze, węglowodany czy białka, to warto także zwrócić uwagę na podaż chlorku sodu, błonnika czy samej proporcji tłuszczów nienasyconych i nasyconych. To te wartości rozpatrywane całościowo pozwalają stwierdzić, czy dana przekąska jest zdrowa, czy też lepiej jej unikać. Przekąski podczas odchudzania (ale i nie tylko podczas redukcji, bo o właściwe odżywianie powinniśmy dbać zawsze) nie powinny być mocno przetworzone. Eliminujemy zatem wszelkiego rodzaju chipsy, paluszki, krakersy czy chrupki, które posiadają zatrważającą ilość kalorii i są przygotowane na głębokim tłuszczu. Często, aby ich skład nie był zbyt mdły, dodaje się duże ilości soli i chemicznych wzmacniaczy smaku, dzięki którym da się tego typu produkty w ogóle przełknąć.

Na szczęście coraz większa liczba producentów decyduje się na wdrożenie do swojego asortymentu zdrowych przekąsek słonych, których charakterystyka znacząco odbiega od standardowych chipsów, ciastek czy wafelków. Szybkie dietetyczne przekąski mają obniżoną zawartość tłuszczów i cukrów, a także nie zawierają sztucznych dodatków smakowych. Zdrowe niskokaloryczne przekąski to takie, w składzie których prym wiodą składniki naturalne, takie jak zboża i owoce, które dostarczają do organizmu cennego błonnika i niezbędnych witamin. Mogą to być więc również produkty na słono, takie jak słone przekąski Quinoa od FreeYu. Stanowią one zdrowszą i zbilansowaną alternatywę dla niezdrowych przekąsek słonych, których pełno w marketach.