Szybkie i dobre śniadanie - to proste
Pamiętajmy, że przyrządzenie czegoś dobrego na śniadanie nie musi zająć całego poranka! Wiele pełnowartościowych odżywczo, a zarazem smacznych propozycji jest do przygotowania w ciągu kilku, maksymalnie kilkunastu minut. Zatem co dobrego zjeść na śniadanie? Posiłki na bazie nabiału - w formie jogurtowego musli lub mlecznego shake'a są niezwykle pożywnymi i prostymi w przygotowaniu propozycjami. Warto przy tym zadbać o ich różnorodność, by nie wpaść w monotonię. Zasadniczo ten sam posiłek można mocno modyfikować z dnia na dzień, zmieniając jedynie stosowane półprodukty. Przykładowo w nabiałowym śniadaniu wystarczy szachować głównym składnikiem: raz sięgnąć po mleko, innym razem po napój na bazie soi lub jogurt naturalny. Do tego warto zmieniać płatki czy owoce, którymi uzupełniamy tą propozycję. Choć przyrządzenie takiego śniadania w miseczce to kwestia dosłownie kilku minut, to czasami nie damy rady wygospodarować nawet takiego czasu. Wówczas warto sięgnąć po gotowe batoniki z musli. One także dostarczą pełnowartościowych składników odżywczych.
Czy śniadanie na ciepło jest zdrowe?
Tradycyjna dieta zakłada lekkie śniadanie, w kilku porcjach, a solidny posiłek serwuje się dopiero na obiad. Tymczasem nie brakuje głosów, że to śniadanie powinno być najbardziej obfitym posiłkiem dnia. Funkcjonuje nawet powiedzenie: "śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak". Ciepłe posiłki stanowią świetny przepis na dobre śniadanie. Stosunkowo łatwe w przygotowaniu są propozycje dań z jajek. Któż z nas ze smakiem nie sięgał z rana po jajecznicę? Idealne śniadanie z jajek może stanowić też chociażby omlet. Szczególnie, że umożliwia on sporo wariacji kulinarnych w formie podania. Dzień warto także zacząć od posiłku z chudego, białego mięsa np. kurczaka. Pamiętajmy przy tym, że zdrowe i smaczne śniadanie na ciepło nie powinno być smażone lub podawane z dużą ilością tłuszczu.
Odwieczny dylemat - śniadanie na słodko czy słono?
W całej kwestii śniadaniowej należy pamiętać przede wszystkim, żeby... nie zwariować. Odpowiednio ułożona dieta ma za zadanie zadbać nie tylko o nasze zdrowie, ale także o kubki smakowe. Dobre śniadanie oznacza nie tylko takie, które dostarczy nam energii na cały dzień, ale także sprawi nam przyjemność swoim smakiem. To dlatego warto różnicować "myśl przewodnią" poszczególnych posiłków. Przykładowo gdy pierwszy posiłek pełen będzie słodkich owoców - jako przekąskę warto wykorzystać słony przysmak. Gdy przyrządzimy sobie śniadanie na ciepło - do przegryzienia można śmiało wziąć coś słodszego. Optymalna dieta zakłada, że do posiłków nie będziemy się zmuszać, tylko pozwolimy sobie na sięganie po nie ze smakiem i przyjemnością.
Balans składników odżywczych kluczem dobrego śniadania
Należy pamiętać, że w pełni wartościowe śniadanie powinno być odpowiednio dobrane pod kątem dostarczanych do organizmu składników. Jako, że pierwszy posiłek ma nas uzbroić w energię na cały dzień, dobrze by zawierał w sobie białko i węglowodany. Często stosując dietę z rana pozwalamy sobie na przyjęcie nieco większej ilości cukru. Pamiętajmy jednak, że nie jest on dobrym dostawcą energii. Świetnym alternatywnym rozwiązaniem są przykładowo batony proteinowe. Jeżeli mamy wątpliwości co do właściwego balansu odżywczego stosowanej diety to najlepiej skonsultować się z dietetykiem.