Właściwości witaminy C
Wit. C (kwas askorbinowy) to organiczny związek chemiczny, który jest niezbędny dla zachowania dobrego zdrowia. Nie jest on wytwarzany przez organizm człowieka, stąd konieczne jest jego dostarczanie z zewnątrz. Działanie witaminy C polega na regulacji procesu pochłaniania patogenów przez leukocyty, czyli wzmocnieniu naturalnej odporności. Wpływa ona na mechanizmy regeneracyjne, biorąc udział w syntezie kolagenu - niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania i kondycji wzroku, skóry, zębów czy kości. Wśród właściwości witaminy C należy wymienić uszczelnianie i wzmacnianie naczyń krwionośnych oraz obniżanie ciśnienia krwi czy poziomu cholesterolu. Kwas askorbinowy jest naturalnym antyoksydantem, hamującym procesy starzenia organizmu oraz zwalczającym wolne rodniki, odpowiedzialne między innymi za pojawianie się nowotworów czy miażdżycy. Warto wspomnieć także o jego zdolności do przyspieszania gojenia ran oraz zmniejszania krwawienia dziąseł.
Niedobory witaminy C
Wiemy już, na co pomaga witamina C. Powinniśmy także zdawać sobie sprawę z tego, jakie mogą być konsekwencje jej niedoborów. Wśród najważniejszych objawów związanych ze zbyt niskim poziomem kwasu askorbinowego w organizmie należy wymienić:
- pogorszoną odporność i łatwiejszą zapadalność na infekcje,
- brak energii i szybsze męczenie się,
- osłabienie naczyń krwionośnych,
- szybsze starzenie i przesuszanie się skóry,
- wydłużone gojenie ran oraz skłonność do siniaków,
- nieprawidłowe zrastanie złamanych kości,
- bóle mięśni i stawów.
Przewlekłe niedobory związku, jakim jest witamina C, mogą powadzić nawet do wzrostu ciśnienia tętniczego, miażdżycy czy chorób nowotworowych. Aby jej poziom nie spadł poniżej wymaganego, powinniśmy pamiętać o dostarczaniu kwasu askorbinowego poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Gdzie występuje witamina C i po jakie produkty warto sięgnąć?
Źródła witaminy C
Kwas askorbinowy jest obecny w wielu różnorodnych artykułach spożywczych, które każdego dnia powinny znaleźć się w naszej diecie. Co jest źródłem witaminy C? Łatwo dostępnym i smacznym jej rezerwuarem są warzywa i owoce. W naszym codziennym menu wykorzystujmy przede wszystkim paprykę, brukselki i brokuły, które zawierają najwięcej tego cennego związku organicznego. Prócz nich możemy zdecydować się na przygotowywanie potraw z użyciem cebuli, szpinaku, kapusty, pomidorów, a także jeżyn, pomarańczy, kiwi czy popularnych jabłek. Inne źródła witaminy C to przyprawy – takie, jak kardamon oraz daktyle, idealne jako zdrowa przekąska. Aby nie dopuścić do niedoborów, możemy sięgnąć również po ziołowe karmelki z witaminą C, które w smaczny i wygodny sposób dostarczą nam niezbędnego kwasu askorbinowego.
Dawkowanie witaminy C
Witamina C to związek rozpuszczalny w wodzie, który nie gromadzi się w organizmie. Jej przedawkowanie jest wyjątkowo trudne, a w przypadku nadmiaru – ludzkie ciało samoczynnie ograniczy jej wchłanianie. Dzięki temu każdego dnia bez obaw możemy spożywać naturalne źródła witaminy C, takie jak warzywa, owoce czy wybrane przekąski, które pomogą nam zapobiec niedoborom tej ważnej substancji. Średnie dobowe zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi około 30-40 mg u dzieci, 60 mg u nastolatków oraz 75-90 mg u osób dorosłych.
Witamina C to organiczny związek, którego nie może zabraknąć w naszej diecie. Wpływa bowiem na funkcjonowanie całego organizmu, a jego niedobory stają się szybko i wyraźnie odczuwalne. Spożywanie jarzyn, owoców oraz produktów bogatych w wit. C uchroni nas przed groźnym obniżeniem jej poziomu, pozwalając cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem każdego dnia.